
Alive and Kickingly Creative!
Creatieve begaafdheid in praktijk en theorie
Creativiteit. Een woord dat wellicht levenslust opwekt, maar evengoed de schrik kan aanjagen. Ik, creatief? Laat staan creatief begáafd.
Het antwoord is: Já. En, het best te onderzoeken door een artistiek proces aan te gaan. Daar, middels de belichaamde ervaring en het noeste maakproces, (her)ontdek je wie je bent, wat ‘werkt’ en wat je te vertellen, te bezingen, uit te beelden of juist wég te laten hebt. Als mens en maker mogen je intensiteit en authenticiteit er zijn. Sterker nog, het zijn dé bronnen voor creatieve en emotionele groei. Als begeleider leer je de creatief begaafde persoon voor je écht te zien, in al diens complexiteit en procesmatige ontwikkeling – juist omdat je hierin zelf ook kwetsbaar durft te zijn, de hobbels en gloriemomenten kent en voorbij de norm, angsten en projecties durft te kijken en kiezen.
Begaafdheidsdeskundige en auteur Lotte van Lith en veelzijdig kunstenares en levenscoach Jessica van Deursen bieden je levenskunstige begeleiding bij het aangaan van deze artistieke processen en het leren over creativiteit. Je wordt uitgenodigd – telkens weer - ópen te staan voor artistieke processen: hoe deze te initiëren, je fascinaties te ontdekken, durfmoedig te zijn, de wijsheid van lijf en intuïtie te erkennen, hoe knetterend vast te lopen en juist dáarin je wijsheid te herkennen. Dat doen we door vooral veel creatieve experimenten aan te gaan, zodat we tijdens het maakproces mogelijke blokkades op praktische wijze leren ontzenuwen. Je bepaalt zelf welk project je als casestudy gebruikt. Zo sluiten we aan bij jouw lespraktijk en onderzoeksvragen over het creatieve proces. Daarnaast laven we ons aan inzichtbiedende theorie over creativiteit en begaafdheid en nemen we elkaar ontspannen ter hand middels gespiegelde zelfreflectie.
Het is via deze sensationele openheid dat je iets tot uitdrukking brengt dat zowel écht jou is, als meér dan jou omvat en toont. Tijdens de module ervaar je veel persoonlijke ontwikkelruimte, ontvang je op maat gemaakt feedback, leren we al improviserend en praktiserend en vragen we vriendelijk doch attent doór waar de neiging is om wég te bewegen. In deze tintelende en verdiepende zoektocht leer je over creativiteit op het niveau van persoon (kenmerken, neigingen, ontwikkeling, behoeften), proces (valkuiken, kansen, zeggenschap van emoties, hulp vragen..) en product (van probleemoplossing tot publiek). Als begeleiders hebben wij ervaring met veel verschillende media en kunstvormen en kunnen we dus ook behept met praktijkkennis met je mee bewegen. Kortom, een rijkdom om voor je eigen artistieke praktijk en als (levens-)kunstenaar te ervaren, maar ook om te leren integreren in je aanbod als leerkracht, coach, docent, trainer of – doe eens gek – leidinggevende.
Wat komt er inhoudelijk aan bod?
Hoe ‘werkt’ creativiteit? Hoe roep je het op en kan je het leren sturen en verdiepen? We onderzoeken dit vanuit verschillende perspectieven: door artistieke processen aan te gaan, reflectief en theoretisch.
• We bestuderen kenmerken van creatieve personen, zien domein-specifieke verschillen hierbij en we leren creatieve kenmerken te faciliteren en uit te dagen in ontwikkeling
• Leren herkennen van een veelvoud aan artistieke werkvormen en creatieve denkwijzen
· Emoties als deel van creatieve processen: welke functie hebben ze, hoe waarderen we deze emoties en hoe hangen ze samen met kansen en kwetsbaarheden? Je leert over slimme emotieregulatie én het stimuleren van emotionele creativiteit
· Kansen en kwetsbaarheden in (overgangs-)fasen van creativiteit, een exploratie middels praktijkvoorbeelden, theorie en zelfreflectie
· We beleven creatieve samenwerking
· We nemen een kijkje in de keuken van een kunstenaar: een inspirerende, leerzame dialoog over de praktijk.
We delen, zijn intiem getuige van elkaars creatieve ontvouwingen, plezier en betwijfelingen.

“Experience has shown, and a true philosophy will always show, that a vast, perhaps the larger portion of the truth arises from the seemingly irrelevant.”
— Edgar Allan Poe
Werkvormen
Veel, afwisselende praktische en artistieke werkvormen
• Studie van boeiende, ook vernieuwende literatuur over en begripswijzen van creativiteit, met talrijke illustraties
• Verfrissende spelvormen en improvisatie-uitdagingen om bespiegelde creatieve processen in ervaring te herkennen, te vóelen
• Inspirerende interactie, met elkaar op onderzoek middels dialoog en zelfreflectie
• Individuele voorbereidings- en verwerkingsopdrachten, zowel reflectief als kunstzinnig
• Gerichte, op maat gemaakte, attente feedback op jouw leerproces

Doelgroep
Intense mensen! Pedagogisch of psychologisch begeleiders (leerkrachten, coaches, psychologen, dramatherapeuten,…), kunstenaars, creatieve denkers, onstuitbare creativo’s, ontwerpers, nieuwsgierige aagjes en ieder die zich aangetrokken voelt door de uitnodigingstekst. Neem gerust contact op mocht je twijfelen of de opzet aansluit bij jouw context en ontwikkelbehoeften.
Trainers
Jessica van Deursen
Jessica van Deursen is een beeldend kunstenaar die hoofdzakelijk performances maakt, maar ook werkt met sculptuur, film, muziek en nieuwe media als haar speelveld. Ze studeerde autonome kunst aan de Willem de Kooning academie en behaalde haar master aan het conservatorium Codarts in Rotterdam, met een minor in filosofie. In 2017 ontving zij de werkbijdrage Jong Talent van het Mondriaan Fonds. Ze stelt haar werk inmiddels over de hele wereld tentoon.
Lotte van Lith
Lotte is bekend om haar specialisatie in begaafdheid, emotionele ontwikkeling en intensiteit. Ze is hoofddocent, trainer en coach binnen A Lot of Complexity en verbonden aan de Kenniscommunity positieve desintegratie, de School of Thinking van de Vrije Universiteit Brussel, de Buckminster Games en voormalig Senior trainer bij Novilo. Recent is ook haar bundel ‘Intens mens’ uitgekomen. In 2016 won Lotte de Mensa fonds Awards in de categorie Werk voor haar bijdrage aan de ontwikkeling van hoogbegaafd talent.

“Je leert om opnieuw met een open en opmerkzame blik te kijken naar wat er zich aandient in je proces, wat dit over jou spiegelt en hoe je aan kan sluiten bij je persoonlijke fascinaties.“
Praktisch
Let op: deze verdiepingsmodule is ook individueel te volgen. In dit traject volg je drie individuele sessies bij Lotte en drie individuele sessies bij Jessica. Neem contact op bij interesse. We denken graag mee!
De verdiepingsmodule met een groep, startend in 2024:
vanaf november 2024. Heb je interesse? Laat het ons graag weten, dan maken we kennis. De specifieke data stellen we vast met een datumprikker.
Locatie: Almere & wordt nog bekend gemaakt.
De dagen duren van 10:00tot 17:00.
De investering is 1575 euro inclusief BTW. Dit bedrag is inclusief lunch, koffie/thee en inspirerende, tussentijdse feedback via mail.
Mogelijk is het wat betreft financiëring interessant om eens naar de Werktuig PPO subsidie te kijken. Trajecten die je volgt ter ontwikkeling van jouw creatieve praktijk komen wellicht in aanmerking voor een subsidie. De aanvraag is eenvoudig in te dienen en uitsluitsel volgt doorgaans snel.
Mocht je huidig niet de financiële mogelijkheden hebben en niet in aanmerking komen voor bijvoorbeeld subsidies, neem dan graag contact met ons op, we denken graag mee over een haalbare, financiële opzet.
Wil je eerst eens proeven? Wees welkom voor een kennismaking bij Lotte en/of Jessica.

Aanmelden
Meer informatie of aanmelden? Neem gerust contact met ons op. De cursus vindt doorgang bij minimaal 6 deelnemers. We werken met een groep van maximaal 12 deelnemers, dit biedt voldoende vrijheid en veiligheid voor ieders ontdekkingsproces. Maximaal tien dagen van tevoren communiceren we of er voldoende aanmeldingen zijn. Mocht de cursus in geval van coronamaatregelen niet door kunnen gaan, dan plannen we nieuwe data in en verschuift de inschrijving (of, als dit niet passend voor je is, kun je je inschrijving inwisselen voor andere cursussen die bijvoorbeeld wel online gegeven kunnen worden en waar er nog plek is voor inschrijving).