EEN RONDJE NOORDERPLASSEN
De Laatste Ronde
Vanaf de Oostvaardersdijk, waar wij samenleven, is er een ruime ronde rondom de Noorderplassen te wandelen.
De vorm van de wandeling, rond de plassen gaan, staat symbool voor hoe we in ons leven de neiging hebben ‘in rondjes te denken’. Soms noemen we dit ‘vastlopen’, ‘terugkerende patronen’ of ‘moeite met verandering’.
In dit proces van zin-zoekerij, het verlichten van lijden of weten wíe we zijn, zijn we veelal op zoek naar opklarende spiegeling. Alsof het helder water is waar we naar snakken, als andermans door ontroering spiegelende ogen om een reflectie in te zien die ons herinnert aan wie we zijn, hoe we ons voelen en welke richting we op (verlangen te) bewegen.
Soms raken we uitgeput van al het zogeheten zoeken. Het aanbod aan coaching, training en andere vormen van persoonlijke en relationele ontwikkeling is uitbundig. We worden wel geraakt, vinden herkenning, maar het lijkt nooit genoeg. Nóg een ronde zelfverbetering!
Daarbij is de onderliggende motivatie geregeld éen die ons hardop of heimelijk teisterend vertelt dat er iets mís is met ons, met de wereld, met het leven. Daarbij, lichaam-en-geest kunnen heel vermoeid raken van het afwisselend zoeken naar méér van wat je meent te wensen en minder van wat je duidt als onwenselijk.
We lopen als het ware in cirkeltjes. Achter ons ‘zelf’ aan, veelal snakkend naar de diepere verbinding met elkaar, de relationele baken dat leven ten diepste is. We zoeken misschien een centrum te midden van de rondjes die we lopen, gefrustreerd omdat we nèt niet de kern raken van wie we zijn.
De Noorderplassenronde is de warme uitnodiging om nog éemaal zo’n ronde te lopen. Loop nog één keer de cirkel.
Misschien moedeloos, misschien zonder te duiden doel dan alleen de stappen en het tussentijds stilstaan voor ogen. Het is een uitnodiging om je al wandelend, samen, over te geven aan de symbolische oneindigheid van de cirkel. Zoals het cyclische van leven. Tegelijkertijd experimenteren we rondom het reflectieve water verfrissend met vragen, spontane impulsen, hoe onze verbinding in deze metaforische laatste ronde voelt en wat er fysiek en emotioneel met en door je heen beweegt, in deze cirkel van beleven.
Wat blijft er als waarheid in je léven wanneer je jouw laatste ronde loopt? Wie bén je, als je continu wordt?
Je bent welkom met of zonder vraag, kunt intenties uitspreken of juist niet, we werken niet naar een snakkend doel anders dan onderweg zijn. Ik spiegel je vanuit vertrouwen in verbinding en aanwezigheid als openingen naar en reflecties van eigen wijsheid. Gedragen door de ontelbare bewegingen die één perfect rondje om de plassen rijk is.
Een ritueel
De kern van dit ritueel, de laatste ronde, is dat we intens oefenen met níets hoeven zijn en tegelijkertijd alles verwelkomen van wat er is.
Ik, Lotte, oefen en ben kundig in het open, onderzoekend, scherp en zacht, kinderlijk, soms klungelend en kalm aanwezig zijn. Dit beoefen ik (immer samen) omdat ik geloof dat al het leven in ons is. En dat precies daarom in de gevoelsmatige vicieuze cirkels die we doormaken in ons denken en beleven, onwaarheden te herkennen en essenties te ervaren zijn. Levenservaring, de verwondering en de pijnen van hoe het is om jou te zijn, onvoorwaardelijk in verbinding. Dat we zélf de ronde zijn, met wisselende grenzen in en van ons bewustzijn, als de rimpelingen in het water waar we een steen in gooien. Noem het héél-zijn, echter nooit als een perfecte cirkel, onvoorspelbaar qua circulerende weersomstandigheden en tegelijkertijd als een oog in de mogelijke (ook in ons) rondrazende storm.
Juist wanneer we ons overgeven aan de beweging die we kenbaar maken en de ervaring daarvan als zodanig doorleven - ons ‘zijn’ een begeerde plek in het midden van de dragende cirkel bieden - bemerken we grappig genoeg voluit en vrij te leven, binnen en buiten. Welke stem, welke woorden klinken er dan?
Enige vóórwaarde:
Dan moet het wel écht het laatste rondje zijn ;-).
Praktisch
De Noorderplassenronde is gemiddeld genomen een 3 tot 3,5 uur durende activiteit.
Na de wandeling warmen we huiselijk op met een dampende kop thee, als dat op dat moment kloppend voelt. Na een laatste ronde kan het fijn en integer zijn om uit te rusten, de boel ook echt even de boel te kunnen laten.
Begeleider
Lotte van Lith:
Immer ben ik aan het verkennen welke vormen van creativiteit en samenwerking in lijn zijn met wat ik heb ontdekt en blijf verfijnen door levenservaringen. Wanneer ik simpelweg ben wie ik ben, en vooral hoe ik ben—uiteindelijk zonder gedefinieerd te worden door concepten, aangeleerde normen of rollen—voel en oefen ik een impuls om op een open, sensitieve manier contact te maken met anderen, met levendige eerlijkheid, duidelijke grenzen, mysterieuze innerlijke en uiterlijke duisternis, kundige klungeligheid en steeds veranderende diversiteit.
Mijn overtuiging, die ik in vraag stel en blijf verfijnen, is dat deze manieren van samen zijn—door dynamische, evoluerende processen—ons allemaal kunnen inspireren en verlichten, misschien zelfs ongeacht waar of wie we zijn. In 2025 ben ik van plan om deze ervaringsgerichte manieren van verbinden verder te experimenteren, ze creatief toe te passen, ze kritisch te bevragen, en ze toegankelijk te maken in verschillende contexten en gemeenschappen. Dit is een diep relationeel proces, dus...
Wakkert dit nieuwsgierigheid bij je aan? Zou je samen willen verkennen hoe het is om diep met elkaar verbonden te zijn? Is er een ruimte of gemeenschap waar we onze diverse manieren van verbonden mens-zijn zouden kunnen oefenen?
Voel je vrij om contact op te nemen.
Een meer praktische noot:
Ik werk als spreker, life coach, schrijver, schrijfmentor en docent. Mijn aandachtsgebieden omvatten humanistische ontwikkelingspsychologie, literatuur, betekenisgeving, creatieve processen, (hoog) begaafdheid, patiëntenexpertise en existentiële ontwikkeling.
Op mijn LinkedIn-profiel vind je details over mijn expertises, de opleidingen die ik heb afgerond, de leraren die mij hebben begeleid, en de contexten en mensen met wie ik heb samengewerkt. De testimonials reflecteren hoe onze verbindingen zijn geweest en wat samenwerking voor anderen heeft betekend. Ik sta open voor nieuwe avonturen, leren en samenwerking. Voel je vrij om me een e-mail te sturen via lotte@alotofcomplexity.com.
Investering
De laatste ronde (gemiddeld 3 tot 3,5 uur, inclusief nabespreking en de warme kop thee) bied ik aan tegen verschillende tarieven, per uur.
95 euro (laag tot midden inkomen, inclusief BTW particulieren, exclusief voor ZZP’ers), 125 euro (midden tot hoog inkomen, inclusief BTW voor particulieren, exclusief voor ZZP’ers) en 175 euro (zakelijk tarief organisaties, ex BTW).
Heb je momenteel niet de financiële middelen om (volledig) aan deze tarieven tegemoet te komen? Neem gerust contact op om in overleg te onderzoeken welke mogelijkheden er wel zijn.
Wens je meer informatie of wil je graag een (online) kennismakingssessie boeken? Neem gerust contact op.