OP WILGENKRACHT

Komt er een wil aan te pas?

Via de Oostvaardersdijk, waar aan wij samenleven, loopt een weg richting het Wilgenbos.

Het bos met diverse Wilgen is spontaan ontstaan. Wonderlijk dat een als oerwoud ogend stuk groen zich zo direct aan de asfaltweg weet te manifesteren. Of is het andersom…?

De wilgenwandeling is een natuurrijke uitnodiging om je wil tot verandering, je wil tot hélemaal zíjn, je wil om een zogeheten ‘game changer’ of vooruitstrevend begeleider, misschien zelfs visionair te zijn, te laven aan de natuurrijke indrukken van transformatie en groei.

Omringd door wilgen, bomen die als pioniersoorten met een grote lichtbehoefte worden beschreven, bespiegelen en begeleiden we de wortels en groeischeuten van jouw wil.

Misschien herken je het wel.

Jouw wil is wilskrachtig, maar voelt ook kwetsbaar. Knakbaar. Je hebt duizend-en-éen ideeën, merkt met regelmaat een gretig verlangen naar méér of anders en strandt gevoelsmatig daar waar het avontuur toch nèt zou beginnen. Of, je wil lijkt hol, zonder structuur, als een boom zonder jaarringen. Wil ík iets? Geen idee. Het kan ook zijn dat je een ijzeren wil hebt. Waar jouw wil is, is een wet. Op den duur voelt deze wil dwangmatig, maar ‘m met dezelfde wilskracht overgroeien eist enorm veel energie. Uitputtend.

De wandeling in en door het Wilgenbos is als een frisse kennismaking met jouw wil.

Hoe ervaar je jouw wil, in levendige verbinding, op de groeikrachtige vochtige bodem en langs de levenschenkende, reflectieve plassen?

We wandelen door een omgeving waarin Wilgen zeer snel groeien. Een werkelijke groeiplaats! Tegelijkertijd zijn Wilgentakken niet sterk. Flinke wind doet takken afbreken, soms hele bomen knakken. Het helpt niet dat ze aan waterkanten groeien, de drassige bodem geeft niet veel houvast. Daar komt bij dat na de komst van de Wilgen (in 1968, in het bos waar wij wandelen), ook planten als brandnetels, koninginnekruid en het harig wilgenroosje hun intrede maakten. Vlinders, zoals de dagpauwoog, de Atalanta en de Wilgenhoutvlinder, vonden hun weg naar de planten. De rupsen, die de vlinders kenmerkend in transformatie vooraf gaan, tasten de bomen aan. Alsof groei de groei in de weg zit ;-).

De samenkomst van kracht en kwetsbaarheid, van groei en (ver)val, spiegelt het zelfonderzoek van onze wil(skracht).

Wilgenhout is misschien niet zo sterk als de hooggroeiende, naar de Zon reikende bomen als indruk opwekken. Tegelijkertijd is hun raakbaarheid en ‘zachte’ zowel verbonden met hun pioniersvermogen als met menselijke wilgenkunst: wat we van Wilgen kunnen creëren. Zo worden er van Wilgenhout bijvoorbeeld hoepels gemaakt: zo éen waar je, met het meeste plezier en niet zelden hakkelend, doorheen springt. Zo één met wie je, al is het kort en vluchtig, een andere dimensie beleeft. Whoops, zo makkelijk bleek het!

Kies je voor een wandeling door het WIlgenbos, dan kiezen we samen voor een drie uur durende verkenning van de diepere ervaring (als ‘ervaar-ringen’ van een boom, geïnspireerd op ideeën van Marcia van Oploo) van jouw wil.

Wat leeft er in jou? Wie, wat, hoe ‘wil’ jij (zijn)?

Het is een onderzoek van maakbaarheid en een onderzoek van overgave.

Onderweg komen we mogelijk het vogeluitkijkgebied tegen. We bespieden de zangerige vogels met hun vanzelfuitslaande vleugels vanachter een uitkijkscherm. En wellicht treffen we de sporen van een ijverige bever aan, zo éen die tegen wilg en weer in de stroming van de plassen weet te keren.

Voel je nieuwsgierigheid? Ben je je wil zat en verlang je tegelijkertijd naar diens kracht? Wil je veranderen of wil je verwilderen?

Ja, je wil(t) een hoop, die als een onmetelijk hoge berg kan voelen, zoals visie een valkuil is en kwetsbaarheid in kracht te meten. Je hebt een al dan niet heldere wil tot verandering, en je bent híér om beduusd en ontwapend te vragen: “Hoe dan?!”

Een ritueel

De kern van dit ritueel, Op Wilgenkracht, is dat we intens oefenen met níets hoeven zijn en tegelijkertijd alles verwelkomen van wat er is, inclusief de (ver)vormingskracht van willen.

Ik, Lotte, oefen en ben kundig in het spontaan, onderzoekend, scherp en zacht, kinderlijk, soms klungelend en kalm aanwezig zijn. Dit beoefen ik omdat ik geloof dat al het leven ook in ons is. Deze levendigheid nodig ik graag uit. Waar een wil is, is eigenlijk geen weg. We zijn ‘vanzelfbewegend’.

Praktisch

De wandeling Op Wilgenkracht duurt gemiddeld genomen zo’n 3 uur.
Na de wandeling warmen we huiselijk op met een dampende kop thee, als dat is wat je wilt :-).

 

 

Begeleider

Lotte van Lith

Het liefst ben ik vormen van creativiteit en samen-zijn aan het ontdekken. Conditioneringen in wie ik zou moeten, horen of laten te zijn, tieren welig op dit pad. Wanneer ik simpelweg ben wie ik ben, en vooral hoe ik ben—in essentie zonder gedefinieerd te worden door concepten, aangeleerde normen, titulatuur of rollen— ervaar ik aanwezig-zijn in onzekerheid.

Ik oefen (híerin) om op een open, sensitieve manier in verbinding te zijn. Vanuit levendige eerlijkheid, mysterieuze ‘innerlijke en uiterlijke’ duisternis, kundige klungeligheid, ontplooiende grenzen en steeds veranderende diversiteit. Vaak word ik geleid door verwondering: wie ben jij? Niet zelden merk ik poses en verkrampte ideeën bij mezelf op: dít ben ik. Écht?

Ik voel evenzo impulsen tot rauwheid en rommeligheid. Zin en onzin, gekte en gewoonte, klinkklare rust en kermende onrust, tot oordeel en leegte, eigengerichtheid en verstrekkende compassie. Niets menselijks….

Dit ‘menselijke’, of hoe de wereld ‘menst’ (geïnspireerd op Alan Watts), trekt van jongs af aan mijn aandacht. Als een levenslang onderzoek.

Mijn actuele indruk is dat onderzoekend én spontaan samen-zijn — als dynamische processen zonder hoger opgelegd einddoel of resultaatgerichtheid —ons inspireren, soms omvormend ontregelen en wie weet verlichten.

Hoe ‘mensen’ wij? Mijn hart lijkt ritmischer te kloppen zodra ik me door dit onderzoek laat leiden.

Binnen de ontmoetingen die ik via A Lot of Complexity aanbied, experimenteren we met ervaringsgerichte manieren van verbinden. We hebben aandacht voor gevoel, piekende of dolende emoties, subtiele sensaties. We onderzoeken onze wijze van betekenisgeven en bewegen. Noem het ‘existentieel brabbelen’, ‘conceptueel jongleren’ of zingeving scherpstellen.

We doen dit samen. Hoe anders? In de ontmoetingen beleven we het onderzoek. We ontdekken de ontmoeting ‘along the way’, pauzeren ademhalend. We bevragen kritisch en we hoeven niets.

Wie ben jij? als frisse, vaak herhaalde onderzoeksvraag naar hoe het is om jou (en mij) te zijn.

Wakkert dit nieuwsgierigheid bij je aan? Zou je samen willen verkennen hoe het is om diep met elkaar verbonden te zijn? Is er een ruimte of gemeenschap waar we onze diverse manieren van verbonden mens-zijn zouden kunnen oefenen?

Voel je vrij om contact op te nemen.

Meer context?

Ik werk als spreker, levenscoach, schrijver, schrijfmentor en docent. Mijn aandachtsgebieden omvatten humanistische ontwikkelingspsychologie, literatuur, betekenisgeving, creatieve processen, (hoog) begaafdheid, patiëntenexpertise en existentiële ontwikkeling.

Op mijn LinkedIn-profiel vind je details over mijn expertises, de opleidingen die ik heb afgerond, de leraren die mij hebben begeleid, en de contexten en mensen met wie ik heb samengewerkt. De testimonials reflecteren hoe onze verbindingen zijn geweest en wat samenwerking voor anderen heeft betekend. Ik sta open voor nieuwe avonturen, leren en samenwerking. Voel je vrij om me een e-mail te sturen via lotte@alotofcomplexity.com.

 
 

Investering

Op Wilgenkracht (gemiddeld 3 uur, inclusief nabespreking en de warme kop thee) bied ik aan tegen verschillende tarieven, per uur.

95 euro (laag tot midden inkomen, inclusief BTW particulieren, exclusief voor ZZP’ers), 125 euro (midden tot hoog inkomen, inclusief BTW voor particulieren, exclusief voor ZZP’ers) en 175 euro (zakelijk tarief organisaties, ex BTW).

Heb je momenteel niet de financiële middelen om (volledig) aan deze tarieven tegemoet te komen? Neem gerust contact op om in overleg te onderzoeken welke mogelijkheden er wel zijn.

Wens je meer informatie of wil je graag een (online) kennismakingssessie boeken? Neem gerust contact op.