Imperfecte analogie

In een college licht geprezen auteur Malcolm Gladwell toe dat imperfecte analogieën boeiend zijn. Wie gala appels met jazz appels vergelijkt, onderhoudt de interesse van de lezer onvoldoende. Maar als een verteller prikkelend stelt dat appels toch eigenlijk wel met peren te vergelijken zijn, dan zet de verteller het lezersbrein aan het broeden. Dat maakt schrijven een werk waarbij je enerzijds een heldere boodschap overbrengt en anderzijds best een beetje mag goochelen, sjorren, experimenteren en ombouwen, ondertussen genietend van hoe de schijnbare imperfecties tot een interessant verhaal leiden. Geven we de lezer nèt niet alle antwoorden (of zelfs helemaal niet), dan is de kans groter dat het verhaal onthouden wordt. Natuurlijk zijn de stijlmiddelen bij poëzie evident anders dan bij een wetenschappelijk georiënteerd stuk, maar ook academische papers eindigen stelselmatig met de mysterieuze conclusie 'dat er nog meer onderzoek nodig is' 😉.

Juist de speelruimte waarbinnen de imperfectie floreert, maakt het maakwerk ook voor de auteur een intrigerende bezigheid. Enerzijds ben je als schrijver een ingewikkelde puzzel aan het leggen, anderzijds is de mate waarin je er niet in slaagt deze puzzel perfect te leggen een teken dat je mysterie voortleeft en, als het ware, een leven 'an sich' wordt. Je danst ook schrijvend en makend tussen controle en overgave.

Heb je zin om jouw schrijfwerk zowel ophelderend als magisch te ontwikkelen? En heb je onze relatie met natuur als thema lief? Word je graag gesteund en geïnspireerd door een groep mede-schrijvers? Vind je het ook waardevol om met andere media en kunstvormen te werken, ter oefening van jouw verhaal en 'stem'?

Wees welkom bij de verdiepingsmodule 'We've got new stories to tell'---> Uitgeverij A Lot of Complexity daagt verhalenmakers uit om hun verbeelding op te trommelen en verhalen te creëren over onze relatie met natuur en onze toekomst in het licht van klimaatverandering. Verhalen die (ook) de interesse, het inlevingsvermogen en de vormingskracht van lezers aanwakkeren.

Previous
Previous

Moedige denkers

Next
Next

Family re-frames