Natuur en cultuur
Wat een feest is het! Om in de module We've got new stories to tell en in individuele begeleidingstrajecten mee te mogen kijken, voelen en bewegen met woord-voor-woord, onderzoekstap-voor-onderzoekstap ontpoppende schrijvers. Ik ben getuige van innemend creatief potentieel, bij ieder van hen op eigenzinnige wijze uitgedragen en doorleefd. Ik voel een euforie en intense bescheidenheid bij het reflecteren op hun ideeën en eerlijke zelfreflecties op het maakproces en het daar inherent mee verbonden emotionele ontwikkelproces. De combinatie tussen gedetailleerde feedback op o.a. woordkeuze, zinsstructuur en taalgebruik en de meer onderzoekende feedback op plotvorming, stijl genre, karakterontwikkeling, poëtische en andere, artistieke, communicatieve keuzes: ook mijn brein-met-zenuwstelsel gaat er prat op. Respect voor ieders eigen zoektocht naar en behoud van boodschap en herkenbare stem alsmede een prikkelende dialoog over de communicatieve waarde van de creatie onderhouden, de ontwikkelspanning die bij deze leerhouding komt kijken heeft een eigen schoonheid en vraagt ontspannen doch gerichte aandacht.
Wat is schoonheid? Hoewel talige bevraging ons vaak lijkt af te leiden van natuurbeleving, zijn natuur en cultuur (en dus taal) zeer nauw verbonden. In de werken van de schrijvers zie ik de gevoelde spanning tussen natuur en cultuur vaak als direct of indirect thema terugkeren.
"De universaliteit van kunst en kunstzinnig gedrag, hun spontaan overal opduiken op aarde en in heel de vastgelegde menselijke geschiedenis, en het feit dat het [...] intercultureel makkelijk als artistiek kan worden herkend, suggereert dat het uit een [...] aangeboren bron stamt: een universele menselijke psychologie. In dit opzicht lijkt de universaliteit van kunst op een andere blijvende menselijke neiging: het gebruik van taal. Talen bestaan overal waar je mensen aantreft (The art instinct, Dutton)."
Een vraag die heden ten dage steeds vaker opduikt in wetenschap en artistieke taal: welke taal spreken andere diersoorten (dan de mens) en hoe leren we hiernaar luisteren, hiermee communiceren?
De poëtische zoektocht van auteurs reflecteert en voedt deze nodige exploratie.