Een Vat Vol Tegenstellingen

Hoe zou jij jezelf omschrijven? Ik vroeg het aan een groep zeer creatieve personen. Meer dan eens kwam het antwoord neer op: "Als een vat vol tegenstellingen." Ze waren zowel extravert als introvert. Zowel overtuigd en fier als onzeker en schuchter. Zowel grenzeloos leergierig als obsessioneel passievol gericht op bepaalde onderwerpen en vraagstukken. Zowel ondernemend als terughoudend, binnenvettend, soms zelfs lamgeslagen. Zowel eigenwijs als zeer sensitief voor ieders meningen, behoeften, emoties.
De neiging om deze zogenaamde tegenstellingen van zichzelf te veroordelen was soms best groot. Niet zelden kregen ze van anderen als spiegel 'de dingen' wat moeilijk, te gevoelig, onnavolgbaar, onpraktisch of onrealistisch voor te stellen. Dat voelde regelmatig als afwijzing van wie ze in de dop zijn: zeer "open minded".

Het is deze openheid richting ervaring en hun natuurlijke aantrekking richting complexiteit, dat ze evengoed intensiteit en gedrevenheid ervaren. Dat ze ondernemend opleven van complexe vraagstukken in complexe omgevingen. En daarin hun handigheid in het combineren van ogenschijnlijk onverbonden disciplines, perspectieven, materialen laten zien. Waaruit oplossingen, inventiviteit, schoonheid en inzichten voortkomen. Creativiteit dus.

Het is wijzer om de zogenaamde tegenstellingen, die als zodanig worden verwoord omdat het samengaat met een gevoelig "anders-zijn" - en de frustratie van de menselijke behoefte om erbij te horen, om gevoelsmatig eén te zijn met het zelf en de ander - met een ander woord te kwalificeren: complexiteit. Complexiteit kenmerkt hun blik op de wereld. Zij nemen met al hun zintuigen meer verschillen waar, voelen deze verschillen vaak ook bruisend, irriterend of ontregelend aan den lijve en bedenken, verbeelden en onderzoeken meer overeenkomsten tussen deze ervaren en waargenomen verschillen.

Het zijn dan ook deze personen die anderen juist zicht bieden op de innerlijke en uiterlijke complexiteit die er in en om ons állen heen is.

Mooi!

Previous
Previous

Oordeelvrije ruimte in de creatieve praktijk

Next
Next

Magisch Recept