Zinvoller dan macht: moed

"Een beter klimaat in de klas en een goede relatie met de leerkracht draagt bij aan minder externaliserende problemen en internaliserende problemen."

Uit: ‘Nieuw onderzoek geeft kinderen met psychische problemen in het onderwijs hoop’

Als docent en trainer ontmoet ik onder deelnemers vaak leerkrachten. De afgelopen tien jaar zijn er een aantal zinnen geweest die regelmatig terugkwamen tijdens deze ontmoetingen.

"Als er eén ding is dat je mee kunt nemen, is dat eén enkele ontmoeting met een erkennende, inspirerende docent wel degelijk een verschil uitmaakt, perspectief schept" - is zo'n zin.

Vaak komt een zin als deze aan bod in een gevoelig gesprek over de complexe context waarbinnen onderwijs deel uitmaakt van iemands ontwikkeling. Een betrokken leerkracht probeert de leerling echt te zien, maar ziet evengoed de bredere omgeving die van invloed is op het welzijn van de leerling. Dit kan ontmoedigen. We zien binnen onderwijs niet altijd direct de "resultaten" van onze impact als docent. Machteloosheidsgevoelens kunnen opspelen.

Ik geloof dat je als docent, als medemens, juíst een ongedwongen verschil kunt maken. De leerkracht die je bijblijft vormt (intrinsiek en op den duur) een bemoedigende stem, commitment aan talenten & waarden, een gevoel van veiligheid richting andere facilitatoren. Dit is veel zinvoller dan macht: dit is inspiratie, rimpeling en moed.

Previous
Previous

Ontwillen

Next
Next

Prijsvraag: Ode aan Intensiteit